Sklep

Start Olej z rokitnika i kolostrum Olej rokitnikowy SYBERYJSKI 100 ml

Olej rokitnikowy SYBERYJSKI 100 ml

15,00 

Opis

Zawartość karotenoidów nie mniej niż 50 mg%

Ałtajski olej rokitnikowy (Hippophae rhamnoides) jest ważnym naturalnym źródłem karotenoidów i innych substancji biologicznie czynnych. Rokitnik przyczynia się do naturalnych reakcji obronnych organizmu i wspomaga układ odpornościowy. Korzystnie wpływa na aktywność układu pokarmowego, pobudza przemianę materii oraz wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji błon śluzowych oczu, przewodu pokarmowego i moczowo-płciowego (w tym na nawilżenie pochwy) oraz pozytywnie wpływa na skórę. Witamina E pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Olej pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno.

Aby poprawić skuteczność wprowadzenia do organizmu cennych właściwości oleju rokitnikowego, czyli ww. karotenoidów – beta-karoten wykorzystuje się zjawisko tzw. dyfuzyjnego przenikania. Polega to na domieszce innego oleju spożywczego, a w naszym przypadku oleju słonecznikowego, który wg producenta przynosi najlepsze efekty. Olej wskutek tej operacji może mieć na początku stosowania specyficzny posmak, który nie wpływa na jakość i działanie produktu. Jeśli komuś przeszkadza to zniwelować poprzez mieszanie.

Zastosowanie: uzupełnienie diety w składniki zawarte w preparacie.

Zalecane spożycie: 1 mała łyżeczka, 1 do 3 razy na dobę (tj. 5-15ml) (dorośli i dzieci powyżej 14 lat), podczas jedzenia. Czas stosowania 1 miesiąc. W razie potrzeby można powtórzyć

Substancje obecne w 100g produktu:

karotenoidy w przeliczeniu na beta-karoten: 50mg

witamina E (alfa-tokoferol, antyoksydant) 25mg w pojedynczej porcji 5ml oleju (co odpowiada 208% referenecyjnej wartości odżywczej).

Wartości spożywcze w 100g produktu: tłuszcze – 98,8, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 12g, kwasy tłuszczowe Omega-6 – 10g, białko – 0g, węglowodany – 0g.

Wartość energetyczna 100g produktu: 835 kcal (3497,2 kJ)

Skład: ałtajski olej rokitnikowy (Hippophae rhamnoides).

Przeciwwskazania: indywidualna wrażliwość na składniki, ciąża, okres karmienia piersią, ostra niewydolność wątroby i trzustki, ostre zapalenia pęcherzyka żółciowego oraz kamica żółciowa.

Pojemność: 100ml – ciemna butelka

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w temperaturze do 20°C. Przechowywać w sposób niedostępnym dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć do 3 miesięcy od otwarcia.

Kraj pochodzenia: Rosja, Ałtajski Kraj

Termin minimalnej ważności podany na opakowaniu: 10.03.2022

Jasnopomarańczowe, okrągłe owoce rokitnika nazywane są „ananasami syberyjskimi”. Ze względu na podobny smak. Te niewielkie kulki są źródłem ogromnej ilości aktywnych biologicznie składników. Podczas dyfuzyjnego wytłaczania powstaje oleista ciecz, o intensywnej, pomarańczowej barwie oraz charakterystycznym smaku i zapachu. Naturalna metoda wytłaczania pozwala uzyskać produkt o bardzo wysokiej jakości, z niezwykle dużą, 98%-ową zawartością czystego oleju z owoców. Ponadto gwarantuje, że żadne dobroczynne nie ulegną zniszczeniu.

Współczesne badania naukowe potwierdziły, że Olej Rokitnikowy korzystnie wpływa na nasz układ naczyniowy, śluzówkę przewodu pokarmowego i moczowo-płciowego oraz na skórę. Łagodzi stany zapalne i ból oraz zapobiega rozwojowi chorób żył i tętnic. Zawdzięcza to wszystko przede wszystkim dzięki obecności w swoim składzie następujących aktywnych biologicznie składnikom:

  • KAROTENOIDY
  • WITAMINA E
  • OMEGA-6 – kompleks wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

A także dzięki obecności flawonoidów, nazywanych witaminą P, zawierającym duże ilości kwercetyny i rutyny), karotenu, kwasu foliowego, kompleksu witamin K, A, prowitaminy D (roślinne sterydy), fitocydów, garbników, soli mineralnych żelaza, fosforu, manganu i boru, kwasów organicznych (winowy, jabłkowy), kwasów tłuszczowych.

Olej rokitnikowy zawiera bardzo dużo karotenoidów. Zalicza się do nich beta-karoten, nazywany prowitaminą A, który jest znanym przeciwutleniaczem, neutralizującym wolne rodniki (wolne rodniki przyspieszają starzenie się komórek i zwiększają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych). Posiada właściwości wspomagające hamowanie utleniania „dobrego” cholesterolu, co obniża poziom „złego” cholesterolu, będącego przyczyną zatorów w naczyniach krwionośnych i arteriosklerozy. Wprowadzony do organizmu na bazie innego tłuszczu (np. oleju słonecznikowego), jest zamieniany na witaminę A, która wzmacnia wzrok, chroni przed „kurzą ślepotą”, obniża ryzyko zachorowania na raka piersi, płuc, jelita grubego, prostaty, mózgu. Karotenoidy są aktywnie stymulują układ odpornościowy, zwiększają ilość liczby leukocytów we krwi, normalizują naturalną barierę ochronną organizmu.

Witamina E obecna w oleju rokitnikowym jest wspaniałym materiałem budowlanym dla skóry, włosów i paznokci. Spowalnia proces starzenia, neutralizuje i usuwa z organizmu wolne rodniki. Efekt synergiczny witamina A + witamina E wzmacnia układ odpornościowy, spowalnia rozwój miażdżycy i przywraca równowagę wodnolipidą.

Kompleks wielonienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-6, w którego skład wchodzą kwas linolowy i gammalinolenowy poprawia metabolizm normalizacji metabolizmu lipidów, działa również immunostymulując0. Kwas gammalinolenowy pomaga

organizmowi w wytwarzaniu prostaglandyny E – substancji aktywnej, która zapobiega wystąpieniu przedwczesnego starzenia i stanów zapalnych.

ZASTOSOWANIA OLEJU ROKITNIKOWEGO – Olej wspomaga leczenie:

  • wrzodów żołądka, dwunastnicy oraz jelita grubego,
  • neutralizuje niekorzystne działanie kwasów żołądkowych,
  • stanów zapalnych układu pokarmowego,
  • stanów zapalnych błon śluzowych (jamy ustnej, pochwy, nadżerek) biegunek, chorób i uszkodzeń skóry (grzybic, oparzeń, odmrożeń, odleżyn, pękniętych sutków u kobiet karmiących) skóry i jej uszkodzeniach,
  • chorób układu krążenia – zapobiega rozwojowi zakrzepowego zapalenia żył, miażdżycy oraz zawałom serca (badania lekarzy medycyny z Kliniki Medycyny Holistycznej w Warszawie),
  • uszkodzeń błon śluzowych po chemioterapii
  • hemoroidów, bolesnych pęknięć odbytu

Podnosi też odporność organizmu oraz uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jest również znanym i cenionym naturalnym kosmetykiem – pielęgnuje naszą skórę i włosy.

Olej rokitnikowy może być stosowany również zewnętrznie:

  • do smarowania chorych miejsc,
  • do płukania jamy ustnej i gardła,
  • w postaci kompresów,
  • jako składnik maseczek na skórę i włosy
  • do lewatyw (1 łyżeczka na 0,5 litra przegotowanej wody)

Materiał zielarski pochodzi z Ałtaju, bezpośrednio od producenta.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.